Na Konferenciji učestvovali predstavnici Republike Srpske predsjednik Udruženja prim dr sci Draško Kuprešak i prim dr Atijas Danijel predsenik podružnice Doboj.
Konferencija je okupila oko 400 učesnika na kome su bili i predstavnici Turske,Bugarske,Izraela,Rumunije,Makedonije,Hrvatske,Srvbje i drugih zemalja.
U okviru programa rada održan je panel u kojem je učestvovao dr Draško Kuprešak na kome se diskutovalo o stanju PZZ i porodične medicne generalno i sa fokusom na Covid.Na našu incijativu usvojen je zaključak o neophodnosti harmonizacije programa specijalizacije te izradi kliničkih vodiča koji bi bili primjenjivani u svim članicama asocjacije.Takođe pokrenuta incijativa za izfdavanje časpisa koji bi dokumentovao aktivnosti asocijacije i članica.
Dr Atijas Daijel uspješno prezentovao iskustva o borbi porodične medicine u doba Covida u Republici Srpskoj.

Prije panel diskusije uručen je poklon predsjedniku Šukrijevu u ime Republike srpske,slika grada Banja Luka da ga podsjeća na snažne veze Makedonije i Republike Srpske.Takođe podržan je od strane Republike Srpske za obnovu novog mandata u vođenju ove regionalne asocijacije.

U toku Konferencije predsednik udruženja dr Draško Kuprešak održao niz bilateralnih sastanaka od ministra zdravlja Makedonije na kome ga upoznao sa funkcionisanjem zdravstva u RS u, zatim predsednikom Wonce gdje su razmjenjeni stavovi po pitanju razvoja i politike Wonce.Predloženo je niz rješenja oko specijalizacije,razmjene specijalista,istraživanju.Generalna ocjena je da je Wonca birokratizovanau svom mandatu i da treba pokrenuti niz suštinskih reformi za efikasnii rad.Održan je sastanak sa predstavnikom SEEMFa oko konferencije u Plovdivu,te satanak sa prof Jatićem oko funkcionisaja porodične medicine u BIH i načina predstavljanja u tijelima Wonce.

Opširnije...

Dear collegues,dear friends,dear associates

Let e,on my behalf,on behalf of my associates,on behalf of the A GP/FM SEE,greet you and congratulate you on May 19 – World Family Doctor’s Day,wishing you the best in life and above all,good health to you and your family,in this situation of a pandemic with COVID-19 in front of which the General and Faily Doctor from all SEE and the world is faced and corrected.

Opširnije...


U Domu zdravlja Banja Luka na incijativu doma zdravlja u sklopu obilježavanja Svjetskog Dana porodične medicine održan okrugli sto na temu Pandemija i pirodična medicina i izazivi u radu.

Na okruglom stolu pored direktorice ucesce dr sc Nevene Todorović ucešće uzeli Ministar zdravlja dr Alen Šeranić, direktor Fonda Rs g Dejan Kusturić, dekan Medicinskog fakukteta prof dr Ranko Škrbić, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske dr sc Draško Kuprešak te predstavnici lokalnih domova zdravlja. Doc dr Verica Petrović je predstavila iskustva dz Banja Luke u pandemiji Sars cov 2 i način rada u vanrednim okolnostima. Nakon toga otvorena rasprava o sustinskim izazovima u radu porodične medicine. Sastanak završen prijedlogom predsednika Udruženja da se ide u hitnu izradu Strateškog plana za razvoj Pzz koja nedostaje od 2010 godine u kojoj bi se definisali svi prioriteti od standarda i normativa, razvoja ljudskih resursa, unapređenja kvaliteta, finansiranja porodične medicine i Domova zdravlja, finansiranja specijalizacija, unapređenja kliničkog rada doktora porodične medicine kroz izmjenu pravilnika o subspecijalizaciji i dr pitanja.

Opširnije...

180520.jpg

Poštovane koleginice i kolege                     
 
Ovom prilikom  čestitam Vam svjetski dan doktora porodične medicine i pružam punu podršku  u vašem radu posebno u vanrednim okolonostima pandemije Covid 19 gdje ste radeći na prvoj liniji pokazali hrabrost i istrajnost  u borbi sa ovim civilzacijskim izazovom,  za koju medicina još nema odgovor.

Porodična medicina je bila i ostala kamen temeljac primarne zdravstvene zaštite ali i zdravstvenog sistema u cjelini.

U želji da pandemija bude što prije stavljena pod kontrolu.
Želim Vam mnogo zdravlja i uspjeha u budućem radu.

U Banja Luci 19.05.2020                                                    

Predsjednik Udruženja
Prim dr sc. Draško Kuprešak spec.por.med.

HITNO RJEŠAVATI NAGOMILANE PROBLEME
 

U subotu 29.02.20 u Banja Luci održana godišnja Skupština udruženja na kojoj su razmatrani i usvojeni izvještaji za 2019 godinu kao i plan rada za 2020 godinu.

Zbog aktuelnosti i težine problematije doneseni zaključ
ci da :

Opširnije...

Pozivaju se svi članovi udruženja da dostave svoje komentare na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. kako bi konstruktivnim pristupom mijenjali okvir za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

- Zakon o zdravstvenoj zaštiti

- Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva